Ako sa pripraviť na pracovný pohovor na pozíciu opatrovateľky

Publikované: 01.05.2021 v kariérne tipy

Dnes sme sa na našom blogu rozhodli venovať pracovnému pohovoru, čím pokračujeme v téme z posledného vydania, a to, ako si napísať kvalitný životopis Viete, ako urobiť čo najlepší prvý dojem a postúpiť o krok bližšie k získaniu práce, o ktorú sa usilujete?

Dnes sme sa na našom blogu rozhodli venovať pracovnému pohovoru, čím pokračujeme v téme z posledného vydania, a to, ako si napísať kvalitný životopis. Viete, ako urobiť čo najlepší prvý dojem a postúpiť o krok bližšie k získaniu práce, o ktorú sa usilujete?

Zvážte viacero možností

Pokiaľ nemáte doslovné odporúčanie na niektorú spoločnosť, oslovte ich kľudne viacero naraz. Tiež sa môžete zúčastniť aj viacerých pohovorov, jednak budete mať možnosť porovnať prístup jednotlivých spoločností a tiež budete každým pohovorom pôsobiť sebavedomejšie a istejšie, keďže to už budete mať dobre natrénované.

Nezabudnite komunikovať, a tým agentúram, pre ktoré ste sa nerozhodli, svoje rozhodnutie oznámte. Nikto sa na Vás za odmietnutie spolupráce nebude hnevať, môžete tak ale ponechať potencionálnu spoluprácu do budúcna, ak by ste prípadne hľadali prácu opäť. Takto budete pôsobiť ako seriózna kandidátka.

Nepodceňujte prípravu

Buďte pripravená. Mnoho personálnych agentúr a spoločností kontaktuje uchádzačov telefonicky, je teda vhodné sa pri dvíhaní neznámych čísel predstaviť. Ostrieľané opatrovateľky sú na tento postup už zvyknuté, pri práci v zahraničí je kontakt na diaľku bežný. Samozrejme, môže sa stať, že personalistka Vás zastihne v nevhodnú chvíľu, nič sa nedeje, dohodnite si termín, ktorý Vám vyhovuje viac – prvý dojem je len jeden. Vždy však buďte slušná zdvorilá.

V prípade, že čas na rozhovor máte alebo si dohodnete termín telefonického či osobného pohovoru, určite počítajte s tým, že sa Vás budú pýtať na Vaše skúsenosti. Je vhodné si pripraviť krátke predstavenie, kde v stručnosti zhrniete Vaše vzdelanie, pracovné skúsenosti a môžete aj spomenúť, čomu sa venujete vo voľnom čase. Môžete ho zaslať aj v písomnej forme ešte pred samotným pohovorom. Predstavenie by nemalo byť príliš dlhé, personalistka Vám bude klásť doplňujúce otázky. To, že viete súvisle a plynulo rozprávať o svojich skúsenostiach pôsobí veľmi dobre.

Príprava na testovanie cudzích jazykov

V prípade, že sa uchádzate o prácu opatrovateľky v zahraničí, nevyhnete sa otestovaniu Vašich jazykových znalostí, v závislosti od toho, v akej krajine máte záujem pracovať. Ak ste daným jazykom už dlhšie nerozprávali, rozcvičte sa na ,,neostro’‘, aby ste pri pohovore podali čo najlepší výkon. Ak ste otázke nerozumeli, opýtajte sa, či Vám ju môžu zopakovať, častokrát je na vine aj zlý signál. Vždy si na telefonický pohovor nájdite kľudné miesto, pokiaľ možno s čo najlepším signálom.

Neprikrášľujte

Opäť, rovnaká rada, ako pri písaní životopisu -  neklamte. Vždy je lepšie priznať, že s niečím zatiaľ skúsenosť nemáte, a že ste ochotná sa učiť, ako zavádzať, ono sa to časom i tak vždy ukáže. Naopak, vyzdvihnite niečo, s čím skúsenosť máte a priamo to súvisí s prácou, o ktorú sa uchádzate. Nikto učený z neba nespadol a učenlivých zamestnancov ocení každý potencionálny zamestnávateľ.

Na otázky odpovedajte úprimne, hovorte k veci a buďte komunikatívna, ale držte sa témy. Na otázky z Vašej strany zvykne byť priestor na konci pohovoru, keďže odpovede na niektoré z nich môžu zaznieť už pri predstavovaní pracovnej pozície v priebehu rozhovoru.

Často kladené otázky

Pri každom pohovore môžu zaznieť rôzne otázky v závislosti od toho, o akú profesiu sa uchádzate. Niektoré otázky sú však spoločné pre všetky odvetvia a budú Vám položené takmer určite:

  • Prečo sa uchádzate o toto zamestnanie/ prečo chcete spolupracovať s našou agentúrou?

Takmer určite sa Vás budú pýtať na to, prečo sa o dané zamestnanie alebo o spoluprácu s konkrétnou spoločnosťou zaujímate. Zistite si podrobnosti o spoločnosti, do ktorej sa hlásite, nielen preto, aby ste očarili tým, že ste sa pohovor dobre pripravili, ale tiež preto, aby ste si aj vy mohli urobiť o agentúre prvý dojem, či na Vás pôsobí profesionálne a či má dostatok kladných referencií. Tiež vyzdvihnite, prečo si myslíte, že práve Vy ste na pozíciu alebo ku spolupráci vhodná.

  • Prečo ste opustili svoje predošlé zamestnanie?

Odpovedajte pravdivo a úprimne, nikoho však za žiadnych okolností neočierňujte. Zachovajte diplomatické správanie, nikdy neviete, či Váš bývalý šéf, s ktorým ste mali konflikt nepozná Vášho potencionálneho nadriadeného.

  • Ako trávite voľný čas?

Veľmi ľahká otázka na zodpovedanie. Odráža však osobnosť človeka, čo je v prípade zamestnaní, kde prichádzate do styku s inými ľuďmi, veľmi dôležité – a to najmä, ak s nimi prichádzate do kontaktu denne, alebo s nimi žijete v jednej domácnosti, čo v prípade opatrovania v zahraničí určite platí.

Taktiež sa Vás môžu pýtať na Vaše ambície do budúcnosti, ako si predstavujete Vaše ideálne zamestnanie alebo na to, ako zvládate stresové situácie. Odpovedajte vždy úprimne, len tak budete mať istotu, že si s budúcim zamestnávateľom rozumiete v očakávaniach hneď od začiatku.