Diabetes u seniorov

Publikované: 01.05.2021 v tipy pre opatrovateľky

Diabetes, u nás známy aj ako cukrovka, je jednou z chorôb, ktoré často zvyknú trápiť seniorov. Počas práce opatrovateľky sa s touto diagnózou budete stretávať často. Dnes sa preto budeme tomuto ochoreniu venovať podrobnejšie. Vzniká diabetes skutočne z nadmerného požívania cukru? Aké typy cukrovky poznáme, aké sú možnosti liečby a ako opatrovať klienta, ktorý cukrovku má?

Diabetes, u nás známy aj ako cukrovka, je jednou z chorôb, ktoré často zvyknú trápiť seniorov. Počas práce opatrovateľky sa s touto diagnózou budete stretávať často. Dnes sa preto budeme tomuto ochoreniu venovať podrobnejšie. Vzniká diabetes skutočne z nadmerného požívania cukru? Aké typy cukrovky poznáme, aké sú možnosti liečby a ako opatrovať klienta, ktorý cukrovku má?

Nejedz veľa cukru, lebo budeš mať cukrovku!

Túto vetu počulo od svojich rodičov snáď každé dieťa. Mnohým ľuďom táto hrozba z detstva utkvela v pamäti a veria tomuto tvrdeniu dodnes. Ako sa však vraví, bez vetra sa ani lístok nehne a aj v tomto tvrdení je kúsok pravdy. Nie priamo zvýšená konzumácia cukru, ale celkovo obezita a nezdravý životný štýl sú častým rizikovým faktorom pre vznik cukrovky. Existuje viacero druhov cukrovky, poznáme diabetes mellitus I. typu, ktorý býva zistený už v detskom a dorastovom veku, DM II. typugestačný typ DM, ktorý sa objavuje počas tehotenstva. Najrozšírenejší je druhý typ, ktorý sa často spája s vyšším vekom a/ alebo už spomínaným nezdravým životným štýlom.

Čo sa deje v tele diabetika?

Pri cukrovke telo postihnutého prestane produkovať hormón inzulín, prípadne ho produkuje nedostatok, alebo ho produkuje, no organizmus ho nie je schopný využiť. Inzulín umožňuje presun glukózy, ktorú získavame z potravy, do vnútra bunky, aby tam bola premenená na energiu. Pri tomto ochorení teda dochádza k poruche spracovania nielen cukrov, ale aj tukov a bielkovín v organizme.

Hyperglykémia je stav, kedy v dôsledku nedostatku inzulínu v organizme dochádza k hromadeniu glukózy v krvi. Opak tohto stavu, nazývaný hypoglykémia, nastáva pri nedostatočnom prijme potravy.

Pri neliečenej cukrovke alebo pri nedodržiavaní predpísanej liečby sa môžu pridružiť aj ďalšie komplikácie a vážne ochorenia.

Liečbu je potrebné u seniorov prispôsobiť na mieru

Diabetes sa považuje za najvýznamnejšie metabolické ochorenie u starších ľudí. Jeho príznaky aj priebeh sú častokrát odlišné od prejavov tohto ochorenia u ľudí v strednom a mladom veku. Dôležité je najmä prihliadnutie na ďalšie možné zdravotné problémy ako ochorenie ľadvín alebo ochorenia kardiovaskulárneho systému.

Liečba cukrovky pozostáva z dvoch hlavných častí- úpravy životného štýlu a nasadenia vhodnej farmakologickej liečby. Tá je v miernejších štádiách ochorenia podávaná vo forme perorálnych antidiabetík, teda tabliet. Táto forma liečby zvykne byť po čase neúčinná a postupuje sa k injekčnej liečbe inzulínom.

Opatera klienta s diabetom

Pri opatere pacienta s diabetom je dôležitá aj pravidelná kontrola hodnôt glukózy v krvi. To je možné aj v domácom prostredí pomocou glukomera, ktorý je niektorým pacientom hradený zo zdravotného poistenia. Dôležité je nasadenie vhodnej diéty konzultovanej s lekárom – diabetológom. U seniorov môže nastať problém v odmietaní diétnej stravy, najmä, ak celý život boli zvyknutí konzumovať niečo úplne iné. Šikovná opatrovateľka sa ale určite bude vedieť vynájsť v príprave obľúbených pokrmov klienta na zdravší spôsob a v postupnom obmieňaní nezdravých zložiek potravy za tie prospešné. Dôležité je aj zaradiť do režimu pohyb, primeraný k stavu diabetika. V prípade zlého zdravotného stavu sú prospešné aj prechádzky na čerstvom vzduchu.

V našich končinách sa téme diabetu u seniorov venuje najmä prof. MUDr. Jaroslav Rybka, DrSc. z Diabetologického centra IK IPVZ v Krajskej nemocnici T. Baťu v Zlíne. Jeho podrobná odborná práca na túto tému je dostupná aj online.