10 nemeckých obľúbených jedál

Publikované: 29.09.2021 v tipy pre opatrovateľky

Ak keď mnohí z vás si pod pojmom nemecká kuchyňa predstavia len pivo a klobásy, opak je pravdou! Nemecká kuchyňa je veľmi rozmanitá a líši sa v každom regióne. Ak sa však ako opatrovateľ/ka chystáte prvý krát do tejto krajiny, pozrite si 10 nemeckých jedál, ktoré vás potom neprekvapia na nemeckom menu. Sledujte aj náš facebookový profil ALSES https://www.facebook.com/alses.sk kde nájdete skvelé nemecké recepty, ktoré môžete pripraviť svojím seniorom a seniorkám.

  1. Bratwurst – je druh nemeckej bravčovej alebo hovädzej klobásy určenej ku grilovaniu. Je populárna po celom Nemecku. Podáva sa väčšinou s pečivom a horčicou. V reštauráciách si ho môžete objednať s kyslou kapustou a zemiakovým šalátom.
  2. Eintopf – o Eintopfe sa hovorí sa o nemeckom národnom jedle. Je to veľmi chutné a jednoduché jedlo, ktoré môžete pripraviť aj svojím zverencom. Varí sa v jednom hrnci, takže ušetríte čas pri umývaní riadu. Je to vlastne hustá zeleninová polievka, do ktorej môžete nemecké jedlo. Tradičné jedlo z jedného hrnca. Jeho základom je veľmi hustá zeleninová polievka, do ktorej môžete pridať rôzne mäsko alebo klobásky.
  3. Spätzle – sú vaječné rezance, ktoré tvoria dôležitú súčasť nemeckých jedál ako príloha k hlavnému jedlu alebo ako samostatné jedlo so špenátom, slaninkou či na sladko. Pripravujú sa z múky, vajec a mlieka.
  4. Kartoffelsalat – je zemiakový šalát, ktorý je veľmi obľúbenom prílohou. Podáva sa väčšinou teplý ako príloha, ale môžete ho jesť aj studený. Robí sa v rôznych variantoch, ale základom sú zemiaky, octový dresing a cibuľa. Avšak pripraviť si ho môžete aj s kyslou uhorkou.
  5. Zwiebelkuchen – je cibuľový koláč, ktorý sa podobá quiche. Je to tradičné jedlo v jesennom období. Základom je kysnuté cesto, cibuľa, a slanina. Recept si však každý upravuje podľa svojej chute. V Nemecku tento koláč nesmie chýbať na žiadnej slávnostnej udalosti.
  6. Leberkäse – mleté mäso upečené ako bochník podobne našej sekane, ktoré môžete jesť za tepla so zemiakmi, tak aj za studena vložené v žemli.
  7. Schwarzwälder Kirschtorte – Schwarzwaldská torta je druh torty obsahujúcej kakaový korpus, čokoládu, šľahačku a višne alebo čerešne. Je to jedna z najznámejších tort nie len v Nemecku, ale aj na svete.
  8. Eisbein – je varené bravčové koleno, ktoré sa nechá dlho variť. Podáva sa s kapustou a horčicou, ale aj so zemiakovou kašou či knedlíkom.
  9. Schnitzel – alebo rezeň nemusíme nijak zvlášť predstavovať. Je to klasika, ktorú miluje azda každý. Rezeň je rozšírený aj v našej kuchyni. V Nemecku si môžete pochutiť na rôznych druhoch ,,šniclov,, ako napríklad Jägerschnitzel, ktorý sa podáva s hríbovou omáčkou alebo Rahmschnitzel, ktorý sa podáva so smotanovou omáčkou. Typickou prílohou sú hranolky.
  10. Biersuppe – je označenie polievky uvarenej z piva. V každom regióne sa do nej pridávajú rôzne variácie surovín. Dá sa pripraviť na slano aj na sladko. Táto polievka je jednou z najstarších polievok v nemeckej kultúre a určite sa ju oplatí ochutnať.

Veríme, že sme vám spravili chúťky a pri najbližšom vycestovaní na turnus do Nemecka ochutnáte aspoň jednu miestnu špecialitu!