Opatrovanie pacienta s depresiou

Publikované: 10.10.2021 v tipy pre opatrovateľky

  10. októbra si pripomíname Európsky deň depresie. Depresia patrí medzi najčastejšie psychické poruchy u ľudí všetkých vekových skupín. Seniori sú obzvlášť náchylní k depresiám, pretože nie sú schopní efektívne zvládať stres, sú osamotení a zraniteľný. Viete ako opatrovateľky rozpoznať depresiu u svojich klientoch či ako k ním pristupovať?

Poďme spolu rozpoznať depresiu!

Depresia je liečiteľné ochorenie, ktoré vzniká narušením hladiny serotonínu, noradrenalínu a dopamínu. Na vzniku choroby sa podieľa aj genika a môže ju spustiť aj vonkajší faktor, napríklad strata blízkeho človeka. Človek, ktorý trpí depresiou, si nevie užívať bežné radosti zo života. Má pretrvávajúcu smutnú náladu, pocity beznádeje, stratu zmyslu života. Je nervózny, nespokojný a môže mať myšlienky na smrť alebo samovraždu. Zvyčajne má takýto človek nedostatok energie, je malátny. Seniori majú strnulý výraz tváre, spomalené pohyby, reakcie či spomalenú reč. Psychický stav doprevádza strata chuti do jedla, alebo naopak prejedanie sa, bolesť hlavy, žalúdka, poruchy trávenia a ťažkosť na hrudi. Ak takýto stav pretrváva viac ako 14 dní je potrebné vyhľadať odbornú pomoc. Depresia sa často krát zamieňa s demenciou a preto je nutná správna diagnostika pacienta.

Starostlivosť o pacienta s depresiou

  1. Komunikácia - Opatrovateľská starostlivosť o depresívneho pacienta vyžaduje od opatrovateľky veľkú trpezlivosť a empatiu. Ku každému pacientovi treba pristupovať individuálne podľa jeho potrieb a stavu depresie. Akceptujte ho a dávajte mu najavo vašu podporu. Vaša komunikácia musí byť ľudská a nenásilná.
  2. Nové aktivity, motivácia - Pri predchádzaní depresie hrá veľkú rolu stres. Preto je veľmi dôležité zmeniť návyky opatrovanej osoby. Treba začať malými krokmi a postupne sa každý deň snažiť viac a viac. So seniorom choďte na prechádzky, čítajte či počúvajte motivačné knihy. Navštevujte kultúrne podujatia a odporučte mu nové aktivity. Dôležitý je sociálny kontakt, aby sa senior necítil sám.
  3. Správna liečba antidepresívami - Najdôležitejšou pre úspešnú liečbu depresie je užívanie antidepresív. Pri ľahšej forme depresie môže pomôcť aj psychoterapia. Ideálne je však ak sa kombinujú obe liečby. Antidepresíva pomáhajú vytvoriť rovnováhu nervových prenášačov, ktoré sú zodpovedné za prenos signálu v oblasti mozgu, ktoré kontrolujú emócie. Je potrebné kontrolovať pravidelné užívanie antidepresív podľa predpisu lekára.