Ako si založiť živnosť?

Publikováno: 21.08.2024 v kariérne tipy

Chcete si založiť živnosť, ale neviete, kde začať? Tento článok vás prevedie krok za krokom celým procesom – od prípravy potrebných dokumentov a podania žiadosti, až po registráciu. Získate tiež praktické tipy na správu financií a poistenie. Uistite sa, že nič nezanedbáte a začnite svoje podnikanie s istotou!

Ak sa rozhodnete pre prácu na živnosť, je kľúčové postupovať krok za krokom.

Krok 1: Príprava potrebných dokumentov K ohláseniu živnosti je potrebný občiansky preukaz a výpis z registra trestov. Pre občanov SR vyžiada okresný (živnostenský) úrad v postavení jednotného kontaktného miesta výpis z registra trestov za Vás.

Krok 2: Podanie žiadosti Žiadosť môžete podať osobne na okresnom úrade odbor živnostenského podnikania v mieste vášho bydliska. Poskytovanie opatrovateľských služieb patrí pod voľnú živnosť. Názov voľnej živnosti: Poskytovanie služieb osobného charakteru.

Krok 3: Poplatky Poplatok za založenie je 7 eur pri podaní osobne.

Krok 4: Vydanie oprávnenia Živnostenský úrad vydá osvedčenie o živnostenskom oprávnení najneskôr do troch pracovných dní odo dňa, keď mu podáte žiadosť.

Krok 5: Registrácia na daňovom úrade Po založení živnosti musíte svoju živnosť zaregistrovať na daňovom úrade.

Krok 6: Odvody a dane v roku 2024 Zdravotné odvody V roku 2024 je výška minimálnych mesačných preddavkov do zdravotnej poisťovne 97,80 eur. Pre osoby so zdravotným postihnutím je to 48,90 eur. Nakoľko počas roka platíte len preddavky na zdravotné poistenie, tak netreba zabúdať, že Vaša zdravotná poisťovňa vyhotovuje po skončení príslušného roka tzv. ročné zúčtovanie. Výsledkom môže byť, že máte nedoplatok, alebo preplatok. Starobný dôchodcovia majú výhodu, že za nich platí zdravotné poistenie štát. Starobný dôchodca nemusí platiť mesačné preddavky na zdravotné poistenie, ale môže si určiť ľubovoľnú sumu, ktorú bude platiť (aj 0 eur). Musí však rátať s tým, že zdravotná poisťovňa mu vykoná ročné zúčtovanie zdravotného poistenia a v prípade, že dosahoval príjmy zo živnosti a neplatil žiadne preddavky na zdravotné poistenie, jeho výsledkom bude nedoplatok.

Sociálne odvody Ako začínajúci živnostník nemáte povinnosť platiť sociálne odvody prvý rok Vášho podnikania. Výška odvodov živnostníka do Sociálnej poisťovne následne závisí od ročného vymeriavacieho základu, ktorý sa určí z podaného daňového priznania za predchádzajúci kalendárny rok. Povinnosť platiť odvody do Sociálnej poisťovne vzniká živnostníkovi po podaní prvého daňového priznania, resp. od 1. júla kalendárneho roka nasledujúceho po kalendárnom roku, za ktorý mal živnostník príjem z podnikania vyšší ako 12-násobok minimálneho mesačného vymeriavacieho základu.

Daň z príjmu živnostníka Ak začnete podnikať v roku 2024, prvé daňové priznanie budete musieť podať v bežnom termíne do konca marca v roku 2025.

Krok 7: Príprava na činnosť Kniha evidencie príjmov a výdavkov: počas poskytovania opatrovateľskej služby si evidujte príjmy a výdavky, ktoré sú potrebné pre daňové účely.

Krok 8: Poistenie Zvážte uzatvorenie poistenia zodpovednosti za škodu, ktoré môže byť užitočné pri práci opatrovateľky.