Niekoľko tipov pre opatrovateľky ako sa naučiť nemecký jazyk

Publikované: 01.09.2014 v tipy pre opatrovateľky

A je to tu! Deň D prišiel, a Vy potrebujete vedieť nemecky napríklad pre prácu opatrovateľky v zahraničí. Najlepšie sami, či s pomocou a je úplne jedno či ju potrebujete vedieť kvôli práci alebo pre vlastnú potrebu. A budete to chcieť použiť.

Niekoľko tipov pre opatrovateľky ako sa naučiť nemecký jazyk

Nie je ľahké  radiť ako sa učiť cudzí jazyk, lebo každý z nás sa najlepšie učí po svojom, ale ak sa niekto rozhodne naučiť sa cudzí jazyk sám, určite na to má svoje konkrétne dôvody, či motiváciu. Je  mnoho spôsobov ako sa naučiť nemecky.

  • 1. Asi jeden z najlepších spôsobov ako sa naučiť hovoriť nemecky pre prácu opatrovateľky je priama prax v nemecky hovoriacej krajine. Dobrý tip ako sa dostať do krajiny je napríklad jazykový alebo pracovný pobyt, i keď je pravda, že sa predpokladá, že pred vycestovaním už nejaký ten základ máte. Teda, keď sa v krajine nachádzate, ste priamo nútené/í/nehovoriť a nemyslieť nijak inak. Výhodou je, že nemčinu počúvate priam neobmedzene a to v priamom kontakte, v médiách a nemáte na výber či sa Vám chce alebo nie. Úplne ideálny je  kurz pre cudzincov ktorý vrelo doporučuju mnohé opatrovateľky. So základnou znalosťou môžte skúsiť vycestovať za prácou a učiť priamo počas opatrovania seniorov ktorý Vami radu výplnia svoj voľný čas.
  • 2. Ďalší spôsob, ktorý sa nachádza hneď  na druhom mieste v efektivite je škola a s ňou spojená už aj Vaša výhoda vo vašich prvych krokoch pri výkone práce opatrovateľky v zahraničí. Naučený základ, ktorý ste dostali v škole si môžete len ďalej vybrusovať v doplňujúcom štúdiu, kurze či praxou v nemecky hovoriacej krajine.
  • 3. Na tretom mieste je jazykový kurzMnohé jazykové školy ponúkaju kurzi śpecialne pre opatrovateľky či už Individuálne alebo skupinové, samozrejme zaplatený. V dobrom jazykovom kurze Vás dobrý lektor naučí komunikovať a vie Vám dať správne základy a posunie Vás v jazykovom smere viac, ako by ste sa prinajmenšom posúvali Vy sám ako samouk. Pravdaže pokiaľ budete Vy usilovným študentom. Podotýkam, väčší podiel úspešného kurzu držíte v rukách práve Vy.
  • 4. Po štvrté. Pokiaľ sa nenachádzate v prvých troch bodoch, môžete sa ešte jazyk naučiť ako samouk. Ak ste si všimli, v prvých 3 bodoch ste na výučbu jazyka neboli tak celkom sami. Koniec koncov ste to aj tak len Vy, kto to všetko musí dotiahnuť a najviac zapracovať. Vlastne pri všetkom platí, že to musíte chcieť.

Online Kurzy

http://deutsch.info/sk

http://www.langmaster.com/lmcom/com/web/sk-sk/pages/kurz-nemciny-zadarmo.aspx

http://www.royalschool.sk/free-ebooks-nemcina.php?gclid=Cj0KEQjwmLipBRC59O_EqJ_E0asBEiQATYdNhycfwT_SphLjZ4cOqPdzG6PF80kYcUIo8VOUx1GH4DcaAmZZ8P8HAQ

www.slovicka.sk

http://www.operka.sk/index.html

https://www.youtube.com/watch?v=GnfUOvwMvzQ

https://www.youtube.com/watch?v=W8mjwMPmA8w

https://www.youtube.com/watch?v=8A3HEBmyOPM

http://www.ako-sa-naucit-skor.com/stroj-na-jazyky.html

Knihy a učebnice

Ďalšou možnosťou ako začať s nemeckým jazykom pre opatrovateľky je kúpa alebo zapožičanie knihy.

Aj keď žijeme v technickej dobe, nikomu by nemal chýbať v základnej výbave klasický slovník. Rozhodne neodporúčam spoliehať sa na rýchle prekladové slovníky alebo na samotný slovník či nemčinu s už vytvorenými frázami, alebo na to, že sa to v krajine hneď naučíte.

 

Stránky internetových kníhkupectiev si nájdete sami a tiež vo Vašom meste. Niektoré prikladáme:

http://www.martinus.sk/?uItem=53570

http://www.martinus.sk/?uMod=list&uTyp=search&uQ=Nemciona+polopate

http://www.martinus.sk/?uMod=list&uTyp=search&uQ=Worterbuch

 

Ďalšou dobrou voľbou je získať kontakt od známeho na dobrého lektora, či kurz, prostredníctvom tlače a médií, alebo si môžte stiahnuť náš on-line kurz pre opatrovateľky zdarma.

Tiež je výhra, ak máte individuálneho poradcu- učiteľa- známeho, ktorý ovláda nemecký jazyk a pomohol by Vám sa zdokonaliť alebo pomôcť v začiatkoch.

Ak si trúfate  môžete na nemeckých fórach pohľadať nejakého Nemca, ktorý by bol ochotný písať si s vami, či dokonca rozprávať sa povedzme cez Skype. Budete prekvapení, akí sú Nemci v tomto smere ochotní. Obaja sa veľa naučíte a zažijete kopec srandy pri odstraňovaní chýb… ;)

tak tu je napr. http://www.deutsch-als-fremdsprache.de/austausch/forum/index.php

Teraz Vám dáme ešte niekoľko záverečných tipov:

  1.  V rannej začiatočnej fáze výučby jazyka  je veľmi dôležité a nevyhnutné jeho napočúvanie a získanie feelingu. Keďže v tejto fáze nič neštudujeme, nedáme sa rušiť prekladom alebo gramatickými pravidlami, pretože toto je tá zábavná časť, ktorá by nás mala zoznámiť s jazykom. Samotný feeling získame samozrejme najlepšie praxou v nemecky hovoriacej krajine. Ak takúto možnosť nemáme, môžeme ho získať prostredníctvom televízie, on-line videí, DVD, CD, audio kníh. Môžete ich počúvať v aute alebo pri športe, vhodné predovšetkým pre zamestnaných ľudí, s nedostatkom voľného času. V tejto fáze výučby  by ste mali nabrať patričnú výslovnosť a prízvuk. A mali by ste začať niečo rozumieť, pokiaľ máte aspoň základnú slovnú zásobu.
  2. V druhej fáze si zväčšujete slovnú zásobu, a ste to len Vy, kto sa tie slovíčka učí naspamäť. Učíte sa tvoriť vety a skúšate viesť základnú komunikáciu.
  3. V tretej fáze si vycibrujete gramatiku, štvrtej tvoríte rozhovor a komunikujete.

Čo ďalej? Neviem, vyberte si sami. Na konci by ste už mali mať taký prehľad, že si sami uvedomíte, čo vlastne (ne)chcete s nemčinou robiť v budúcnosti. Hlavne si nechajte čas na experimentovanie a hľadanie tej vašej oblasti… Nakoniec môžeme už len konštatovať, že jazyk rozhodne ovládate vtedy, ak viete povedať to, čo máte na mysli a dokážete viesť rozhovor.

Na záver môžeme len dodať, že všetko by to malo ísť spolu a súvisle či už výčba jazyka pre opatrovateľky ako aj získavanie v skúsenosti v opatrovaní. Ak sa chcete vyskúšat v prvej z nich môžte siahnuť po online testoch či vyskúšat si prácu opatrovateľky v zahraničí kde tieto schopnosti otestujete na ostro.