Aké choroby najčastejšie postihujú seniorov?

Publikované: 08.10.2020 v tipy pre opatrovateľky

Vek patrí k hlavným rizikovým faktorom závažných a chronických chorôb. Zdravá životospráva a včasná a vhodne zvolená liečba dokážu do veľkej miery ovplyvniť a spomaliť priebeh ochorení. Viete, ktoré ochorenia sú úzko späté s vysokým vekom, ako im predchádzať a ako zmierniť ich príznaky, keď už klopú na dvere?

Dnes sa bližšie zoznámime s diagnózami, ktoré najčastejšie postihujú práve seniorov. Tomu, ako sa starať o pacientov, ktorých tieto ochorenia trápia, sa budeme jednotlivo a dopodrobna venovať v ďalších vydaniach nášho blogu. Budeme radi, ak sa s nami podelíte o svoje cenné rady v oblasti starostlivosti pacientov s rôznymi ochoreniami. Svoje tipy posielajte na blog@alses.sk , tie najlepšie zverejníme v niektorom z ďalších vydaní.

Demencia

Demencia býva najčastejšie zapríčinená degeneratívnym ochorením mozgu, pri ktorom dochádza k oslabeniu rozumových schopností. Podľa svetovej zdravotníckej organizácie (World Health Organisation), vo svete toto ochorenie postihuje až 47 miliónov ľudí a radí sa k desiatim hlavným smrteľným ochoreniam ľudstva. Obvykle sa prejavuje zhoršenou pamäťou a orientáciou, či už priestorovou alebo časovou. Osoba postihnutá týmto ochorením môže mať roztržité správanie, zhoršuje sa emočná stabilita a niekedy toto ochorenie môže sprevádzať aj agresivita. Demencii sa budeme podrobne venovať v nasledujúcom vydaní.

Alzheimerova choroba

Alzheimerova choroba je najčastejšou formou demencie. Obvyklá je strata krátkodobej, neskôr aj dlhodobej pamäte a zmena celkovej osobnosti. U pacientov s demenciou a alzheimerovou chorobou je veľmi dôležitá podpora rodiny a blízkeho okolia. Láskavé, chápavé, trpezlivé a bezpečné prostredie je presne to, čo pacienti s týmto ochorením potrebujú najviac.

Osteoporóza

Toto ochorenie vzniká v dôsledku opotrebenia kostí, pričom dochádza k úbytku kostnej hmoty, čo má za následok častokrát nepekné zlomeniny. Pri diagnostikovaní osteoporózy je dôležité pohybovať sa opatrne a predchádzať vzniku zlomenín, ktoré vznikajú pri pôsobení omnoho menšieho tlaku, ako u zdravých osôb, a hoja sa výrazne pomalšie. Vhodnou stravou a primeraným cvičením je možné priebeh ochorenia spomaliť, vo vážnejších prípadoch je potrebné podstúpiť liečbu medikamentmi.

Inkontinencia

Pod týmto termínom sa skrýva nedobrovoľný únik stolice alebo moču, kedy postihnutý nie je schopný ovládať svaly panvového dna. Tento problém nepostihuje len seniorov, ale čím viac aj mladších ľudí. Čím skôr sa problém diagnostikuje, tým väčšia je šanca na úspešnú liečbu. Momentálne je liečba veľmi šetrná a operácia sa už volí ako jedna z posledných možností a už len zriedkakedy.

Sivý zákal

Sivý zákal prichádza ruka v ruke s vysokým vekom a momentálne postihuje necelú polovicu ľudí nad 70 rokov. Aj v tejto oblasti medicína výrazne pokročila a dnes už je možné sivý zákal vo väčšine prípadov pri včasnom odhalení ochorenia úspešne operovať. Operácia, pri ktorej sa zakalená šošovka nahradí umelou, Vás môže zbaviť súčasne aj nosenia dioptrií.

Hypertenzia

Vysoký krvný tlak je dnes považovaný za jedno z civilizačných ochorení. Za jeho vznik nesú okrem vyššieho veku zodpovednosť aj obezita, nezdravý životný štýl a stres. V skorom štádiu niekedy na zníženie hypertenzie postačuje úprava životného štýlu, zdravá strava a pohyb, neskôr je potrebná medikamentózna liečba. I keď vysoký krvný tlak nebýva bolestivý, ak sa toto ochorenie nelieči, môže spôsobiť pridruženie iných vážnych ochorení ako cievna mozgová porážka.

Diabetes

Ak sa v tele tvorí málo hormónu inzulín, alebo sa ho tvorí dostatok a telo ho nedokáže spracovať, hladina cukru v krvi sa zvýši. Vtedy hovoríme o cukrovke. Toto ochorenie má viacero typov, seniorov najčastejšie postihuje diabetes mellitus II. typu, takzvaná starecká cukrovka. Liečba býva medikamentózna, pacient užíva tabletky, prípadne používa inzulínové pero či pumpu. Veľmi dôležitá je úprava životného štýlu a pravidelná strava.