Demencia – tichý zlodej spomienok?

Publikované: 02.11.2021 v tipy pre opatrovateľky

Samotný pojem demencia (de mentia) pochádza z latinčiny a označuje ,,niečo, čo prišlo o myseľ, odchádzajúci duchom”. Ako názov napovedá, postihnutému týmto ochorením ubúdajú rozumové schopnosti. Zvyčajne býva najprv postihnutá pamäť pacienta, najskôr krátkodobá a neskôr aj dlhodobá. Pridáva sa porucha orientácie, či už časovej alebo priestorovej, oslabuje sa logické uvažovanie a zhoršuje sa emočná stabilita. Ochorenie môže vážne narušiť sociálny život postihnutého, najmä, ak sa v rámci demencie objaví depresia alebo známky agresivity.

História ochorenia

Už starovekí Egypťania si všimli, že vysoký vek často sprevádza aj zhoršenie alebo strata pamäte. Písomné pramene zmieňujúce sa o tomto ochorení siahajú už do 7. storočia pred našim letopočtom. Až do konca 18. storočia nášho letopočtu boli všetky duševné poruchy označované ako demencia.  To, že demencia je ochorenie, nebolo známe až do 20. storočia. Dovtedy sa predpokladalo, že tento stav je prirodzenou súčasťou starnutia, čo ako už vieme dnes, nie je pravda.

Príčiny vzniku demencie

Medzi najznámejšie a najčastejšie príčiny vzniku tohto ochorenia patria degeneratívne ochorenia mozgu, ako sú Alzheimerova alebo Parkinsonova choroba, úraz hlavy, rôzne infekcie, narušené cievy, dýchací a kardiovaskulárny systém alebo nedostatok vitamínov.

Prevencia

Včasná prevencia dokáže spomaliť a oslabiť priebeh mnohých ochorení. Zdravý životný štýl je potrebné udržiavať počas celého života, nie až vtedy, keď nás dostihnú zdravotné problémy. Okrem zdravej stravy, s dôrazom na obsah vitamínov, najmä B,C a E, je veľmi dôležité udržiavať v pohybe svoje telo, a pri tomto ochorení najmä myseľ. Ľudia, ktorí aktívne trénujú svoj mozog počas celého života, ako napríklad učitelia, sú omnoho menej náchylní na tento typ ochorení.

Diagnostika a možnosti liečby

Vhodný liečebný postup sa stanovuje hlavne v závislosti od druhu demencie a rozsahu poškodenia. Najčastejšie sa demencia diagnostikuje pomocou psychologického alebo psychiatrického vyšetreniamagnetickej rezonancie alebo CT, pacient tiež podstupuje vyšetrenia krvi.

V prípade medikamentóznej liečby sú často nasadzované takzvané nootropiká, ktoré slúžia na podporu pamäti a priaznivo pôsobia u ochorení centrálneho nervového systému. V prípade výskytu depresií sú predpisované antidepresíva. V individuálnych prípadoch je možné siahnuť po antipsychotikách alebo anxiolytikách, ktoré u pacienta potláčajú úzkosť. Veľmi dôležitá, ak nie úplne najdôležitejšia, je najmä podpora rodiny a blízkeho okolia. Taktiež je potrebné zabrániť izolácii pacienta a vytvoriť mu podmienky, aby mohol naďalej žiť čo najviac plnohodnotný život.

V nasledujúcom vydaní nášho blogu sa budeme venovať diagnóze diabetes, u nás známej aj ako cukrovka. Ak diabetes sami máte alebo ste sa s ním stretli u svojich pacientov, a chcete sa o svoje skúsenosti s týmto ochorením podeliť, budeme radi, ak sa nám ozvete na našu e-mailovú adresu blog@alses.sk, tie najlepšie rady uverejníme.