Čo je formulár A1 a na čo slúži?

Publikováno: 10.09.2024 v kariérne tipy

Ak plánujete pracovať ako opatrovateľka v zahraničí, formulár A1 je pre vás kľúčový. Tento dokument potvrdzuje, že odvádzate sociálne a zdravotné poistenie na Slovensku, a tým pádom nemusíte platiť tieto odvody v krajine, kde pracujete. Ako však postupovať pri jeho vybavovaní? V našom blogovom článku vám prinášame jednoduchý návod krok za krokom – od podania žiadosti až po potrebné prílohy. Prečítajte si, ako sa vyhnúť komplikáciám a mať všetko potrebné pod kontrolou!

Formulár A1 je dokument, ktorý slúži na potvrdenie, že osoba pracujúca v jednej krajine Európskej únie (EÚ) je poistená v systéme sociálneho zabezpečenia svojej domovskej krajiny. Pre opatrovateľky, ktoré pracujú v zahraničí, je formulár A1 dôležitý, pretože potvrdzuje, že odvádzajú sociálne a zdravotné poistenie na Slovensku a nemusia to robiť v krajine, kde aktuálne pracujú. Na to aby ste mohli požiadať o A1 formulár, musíte mať 2 mesiace aktívnu živnosť na SR. Po podaní žiadosti môžete vycestovať do zahraničia ako opatrovateľka, musíte nám však predložiť kópiu žiadosti o vystavenie formuláru A1.

Postup pri vydaní A1 formuláru:

1. SZČO vyplní žiadosť: Žiadosť sa podáva v príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne, ktorá ju zaeviduje, skontroluje a v prípade, ak je neúplná ju doplní (v spolupráci so SZČO). Prílohy k žiadosti: • fotokópia Zmluvy o sprostredkovaní služieb a Rahmenvertrag über Betreuungseinsätze im Bereich einer häuslichen 24-Stunden-Betreuung (obe zmluvy dostanete od nás) • fotokópie 2 faktúr, ktorými SZČO deklaruje výkon činnosti na území Slovenska

2. V prípade, ak sú splnené všetky podmienky zo strany SZČO, vystaví príslušná pobočka Sociálnej poisťovne prenosný dokument A1 najneskôr v lehote 45 dní odo dňa doručenia žiadosti a zašle ho SZČO. Formulár je platný počas obdobia, na ktoré je vydaný. Ústredie Sociálnej poisťovne vystavuje prenosný dokument A1 na obdobie maximálne 24 mesiacov odo dňa doručenia žiadosti. Po uplynutí 24 mesiacov je možné požiadať o jeho predĺženie.

3. V zahraničí je potrebné, aby mal SZČO prenosný dokument A1 so sebou, v prípade, ak by jeho predloženie požadoval zahraničný subjekt, kontrolné a inšpekčné orgány daného štátu, ak by SZČO utrpel pracovný úraz a podobne.

4. Prenosný dokument A1 nie je potrebné prekladať do iného jazyka pretože jednotný formát používajú všetky štáty EÚ, EHP, Švajčiarska a Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska.

5. Zmeny, ktoré sa vyskytnú počas obdobia vyslania, SZČO oznamuje písomne príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne v lehote do desiatich dní .