Rakúsko, Nemecko alebo Švajčiarsko? Do ktorej z týchto krajín sa Vám najviac oplatí vycest

Publikované: 30.04.2021 v kariérne tipy

V posledných rokoch prudko vzrástol počet zdravotných sestier a opatrovateliek seniorov odchádzajúcich vykonávať svoju prácu do zahraničia, najmä do nemecky hovoriacich krajín, konkrétne do Rakúska, Nemecka a Švajčiarska. Poďme sa pozrieť Do ktorej z týchto krajín sa Vám najviac oplatí vycestovať za prácou opatrovateľky práve Vám .

Rakúsko, Nemecko alebo Švajčiarsko?
Do ktorej z týchto krajín sa Vám najviac oplatí vycestovať za prácou opatrovateľky?

V posledných rokoch prudko vzrástol počet zdravotných sestier a opatrovateliek seniorov odchádzajúcich vykonávať svoju prácu do zahraničia, najmä do nemecky hovoriacich krajín, konkrétne do Rakúska, Nemecka a Švajčiarska. 

V Rakúsku je dokonca počet slovenských opatrovateliek tak vysoký, že tvorí značnú časť celkového počtu zahraničných opatrovateliek.  

Tým je zhruba okolo 53 000 opatrovateliek zo zahraničia, kde s nadpolovičnou väčšinou dominujú Slovenky a za nimi nasledujú opatrovateľky z Rumunska, Maďarska, Poľska, Bulharska a Česka. 

Dôvod pre odchod z krajiny majú tieto ženy častokrát rovnaký, a to výšku ponúkanej odmeny za vykonanú prácu. Priemerná hrubá mesačná mzda zdravotnej sestry na Slovensku sa pohybuje v rozpätí 600 až 700 €. U opatrovateliek je to ešte o niečo nižšie. Mnohokrát je práca v zahraničí na turnusy jednou z mála možností ako získať zamestnanie a prispieť tak do rodinného rozpočtu, najmä v oblastiach, kde je málo pracovných miest. 

Do Viedne čo by kameňom dohodil

U našich západných susedov sú na tom s finančným ohodnotením omnoho lepšie, výhodou je najmä blízka vzdialenosť. Cesta z Bratislavy do Viedne trvá približne hodinu a autobusy aj vlaky chodia túto trasu niekoľkokrát denne. V Rakúsku sa pritom plat zdravotnej sestry v štátnych zdravotníckych zariadeniach pohybuje nad 2000 € mesačne, opatrovateľky v domácnostiach poskytujúce 24-hodinovú starostlivosť, pracujúce na rakúsku živnosť si prídu na 50 až 100 € v hrubom na deň.

Štedrý rakúsky sociálny systém, ktorý v prípade potreby prispieva na opateru nevládnych do maximálnej výšky 1655 € mesačne pri opatrovateľskom stupni 7, v tomto finančnom hodnotení zohráva veľkú úlohu, preto si opatrovateľku môžu dovoliť aj menej majetné rodiny. Podobné príspevky môžu obdržať aj rodiny chorých v Nemecku a vo Švajčiarsku, kde je celková životná úroveň spomedzi spomínaných krajín asi najvyššie.

 Finančné ohodnotenie samotnej opatrovateľky sa spočiatku zdá ako veľmi motivujúce, po odčítaní odvodov a častokrát aj rôznych poplatkov pre agentúru či dní strávených doma, keďže sa jedná o prácu na turnusy, sa však zníži. Priemerný zárobok potom činí približne od 600 do 1000 € mesačne pri dvojtýždňovom turnuse, so zabezpečeným ubytovaním a stravou počas výkonu práce. Ponúkaná odmena sa najčastejšie odvíja od požadovaných jazykových znalostí opatrovateľky a od zdravotného stavu pacienta.

Húfny odchod z Rakúska?

Práve vysoké odvody sú hlavným dôvodom, prečo živnostníčky zo Slovenska hromadne opúšťajú Rakúsko a presúvajú sa ďalej, do Nemecka alebo Švajčiarska.  

 Naopak, výhodou ostáva možnosť vycestovať za prácou na kratšie obdobie, turnusy u našich západných susedov trvajú zvyčajne 2 až 3 týždne, v iných krajinách je to minimálne raz toľko.

Oplatí sa viac vycestovať za prácou opatrovateľky do Nemecka?

Čoraz viac opatrovateliek sa obzerá za prácou práve v Nemecku. Mnohí by si mohli myslieť, že keď Slovenky obrazne povedané obsadili Rakúsko, tak do Nemecka to bude viac ťahať naše české sestry. České opatrovateľky sú v nemecky hovoriacich krajinách samozrejme zastúpené tiež, avšak v menšom počte.

V Nemecku zvyknú opatrovateľky najčastejšie pracovať najmä na živnosť v krajine pôvodu, teda v prípade slovenskej opatrovateľky na slovenskú živnosť. Niektoré agentúry však umožňujú aj prácu na zamestnanecký pomer. Hrubý priemerný plat sa pohybuje v podobnom rozmedzí ako je tomu v Rakúsku, čistý zárobok však vychádza kvôli nižším odvodom na o čosi vyššiu čiastku.

Výhodná živnosť na Slovensku?

Platenie odvodov je pri práci na slovenskú živnosť veľmi výhodné najmä pre začínajúcich živnostníkov, ktorých Slovenský sociálny systém zbavuje povinnosti hradiť odvody do sociálnej poisťovne po dobu prvého roku od založenia živnosti. Noví živnostníci teda musia prvý rok platiť len odvody do zdravotnej poisťovne, čo od 01.01.2017 vyjde na 61, 81 € mesačne. Odvody však ani po prvom roku nie sú zďaleka tak vysoké, ako v Rakúsku pri práci na rakúsku živnosť.

Turnusy v Nemecku zvyknú trvať dlhšie ako v Rakúsku, jedná sa o prácu na 4 až 8 týždňov, čo môžu vnímať ako nevýhodu najmä ženy s rodinou, od ktorej sa nechcú odlúčiť na takto dlhý čas.

Bitka o Švajčiarsko?

Ako je na tom sused oboch spomínaných krajín, do ktorých najčastejšie cestujú opatrovateľky za prácou, teda Švajčiarsko? Táto krajina je od nepamäti považovaná za jednu z krajín s najvyšším štandardom a kvalitou života. Platové podmienky dosahujú niekde až 2 500 € v čistom na mesiac. Treba však podotknúť, že životné náklady značne presahujú tie v našich končinách. Pracuje na najčastejšie na švajčiarsku pracovnú zmluvu.

Taktiež nároky na opatrovateľky sú o niečo vyššie, ako tomu zvykne byť v Nemecku a Rakúsku, bez dobrej znalosti jazyka a skúseností s opatrovaním sa umiestnite len ťažko. Turnusy zvyknú byť zo spomínaných krajín jednoznačne najdlhšie, a to 2 až 3 mesiace. Niektoré opatrovateľky ostanú pri rodine aj pol roka, boja sa, aby im niekto lukratívne miesto nevyfúkol. Toto je časté najmä u opatrovateliek z východnej Európy, napríklad z Poľska alebo Ukrajiny. Vzniká tým konkurenčný boj o pracovné pozície. Taktiež sprostredkovanie práce v tejto krajine obvykle trvá o niečo dlhšie, ako do prechádzajúcich spomínaných krajín.

Tak kam teda?

Do ktorej krajiny sa teda najviac oplatí vycestovať? To už je na osobnom zvážení každého jednotlivo. Všetky tri krajiny ponúkajú dostatok pracovných miest v obore ošetrovateľstva, a je na každého zvážení, či uprednostní vyšší plat, blízku dochádzkovú vzdialenosť, častý kontakt s vlastnou rodinou, alebo sa pokúsi urobiť kompromis medzi všetkým menovanými hodnotami. Dúfame, že raz budú aj u nás také pracovné podmienky, aby bolo možné sa ľuďom, ktorí spríjemňujú iným jeseň života, náležite odvďačiť.