Eintopf zo zelenej fazuľky ako od babičky

Publikované: 26.10.2021 v tipy pre opatrovateľky

Eintopf je jedno úžasne nemecké jedlo, ktoré je rýchle, chutné a varí sa v jednom hrnci, takže je ideálne pre opatrovateľky, ktoré nerady trávia dlhý čas v kuchyni. Navyše vďaka zeleným fazuľkám a zelenine je toto jedlo veľmi chutné a zdravé. Doprajte si ho v bežné dni, keď neviete čo narýchlo pripraviť svojim zverencom.

Čas prípravy a varenia: 35 minút

Porcie: 4

Suroviny:

  • 2 cibule
  • 1 strúčik cesnaku
  • 300 g zemiakov
  • 400 g mrkvy
  • 600 g zelených fazúľ
  • 3 stonky tymiánu
  • 350 gramov chudého hovädzieho mäsa
  • 250 g údenej slaninky
  • 2 lyžice slnečnicového oleja
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 2 bobkové listy
  • soľ
  • korenie
  • 2 lyžice bieleho vínneho octu

 

Postup:

  1.  Zeleninu očistíme a ošúpeme. Cibuľu, cesnak nakrájame nadrobno a zemiaky a mrkvu nakrájame na kocky. Dlhšie fazuľky prekrojíme na polovicu. Čerstvý tymián opláchneme a osušíme.
  2. Mäso a slaninu nakrájame na kocky. V hrnci zohrejeme olej. Slaninu v ňom necháme asi 5 minút dochrumkava osmažiť. Mäso krátko, ale prudko opečieme. Pridáme cibuľu, cesnak a zemiaky a restujeme asi 2 minúty.
  3. Zalejeme vývarom a privedieme do varu. Znížime teplotu a varíme asi 20 minút. Pridáme bobkový list a tymian a dochutíme soľou a korením.
  4. Asi po 5 minútach varenia pridáme fazuľu a mrkvu a dovaríme až do konca. Dochutíme soľou, korením a octom.