Infarkt - prevencia, príznaky, starostlivosť

Publikované: 25.01.2022 v tipy pre opatrovateľky

Milé opatrovateľky a opatrovatelia, v tomto článku sa budeme venovať infarktu a odpovieme na otázky ako čo je to infarkt, aké sú rizikové faktory, aké sú príznaky, ako podať prvú pomoc a aká je starostlivosť o klienta o po infarkte.

 Čo je to infarkt myokardu?

Príčinou vzniku infarktu u pacientov je väčšinou ateroskleróza, menej často je to krvná zrazenina alebo spazmus, tzv. stiahnutie tepny. Ateroskleróza je ochorenie tepien, ktoré vzniká ukladaním tukových častíc (najmä cholesterolu) do steny tepny, kde tvorí povlak, ktorý môže prasknúť, čo vyvolá ukladanie krvných doštičiek na poškodené miesto, následkom čoho sa tepna upchá a zastaví sa tok krvi. Ak sa prívod krvi a kyslíka preruší, bunky srdcového svalu sa trvalo poškodia a začnú odumierať.

Rizikové faktory

Vo väčšine prípadov vedú k vzniku infarktu faktory, ktoré vieme ovplyvniť. Sú to: zvýšený cholesterol, zvýšený krvný tlak, cukrovka, obezita, stres, fajčenie. Preto ak chcete predísť infarktu, nefajčite, sledujte si krvný tlak, zdravo sa stravujte, dodržiavajte pitný režim, cvičte, naučte sa relaxovať a choďte na pravidelnú lekársku prehliadku, ktorá môže odhaliť riziko infarktu.

Príznaky infarktu

Infarkt môže prísť náhle, kedy vidíte človeka ako sa chytí za srdce, lapá do dychu, spadne na zem. Vtedy nik nepochybuje, že pacient môže mať infarkt a ihneď koná. Avšak oveľa častejšie prichádza infarkt nenápadnejšie a pomalšie a vtedy je potrebné správne rozpoznať príznaky infarktu, ktoré sú:

·        bolesť alebo tlak na hrudi, ktorá sa môže šíriť smerom do ramena, rúk, sánky alebo chrbta

·        únava, točenie hlavy, strata vedomia

·        dýchavičnosť

·        nevoľnosť, zvracanie, studený pot,

·        úzkosť, búšenie srdca,

Prvá pomoc pri infarkte

Ak vás, alebo niekoho z vášho okolia postihne infarkt, ihneď konajte a volajte pohotovosť 112. V prípade, že dôjde k zástave srdca začnite s masážou srdca. V prípade, že je pacient pri vedomí, dajte ho do polosedu a uvoľnite mu odev okolo krku a pása. Otvorte okno v miestnosti. vyvetrajte a počkajte na záchrannú službu.

Starostlivosť o klienta po infarkte

Klient, ktorý je po infarkte, je väčšinou ustráchaný, nahnevaný, zatrpknutý či depresívny. Tieto pocity sú normálne. Je potrebné byť trpezlivý. Tento stav by nemal trvať viac ako 6 týždňov. Je potrebné ako opatrovateľka pacientovi pripomenúť, že bude v poriadku a jeho srdce sa každým dňom viac a viac uzdravuje. Srdce potrebuje na uzdravenie odpočinok. Preto je veľmi dôležité klienta nezaťažovať. Dôležitý je relax a dostatočný nočný spánok. Pacienti po infarkte by si mali odpočinúť skôr, ako sa unavia. Po infarkte je vhodná aj fyzická aktivita, vhodné sú ľahké prechádzky. Rehabilitácia môže výrazne urýchliť zotavovanie. Klientovi, ktorý prekonal infarkt je potrebné kontrolovať krvný tlak a dodržiavať podávanie liekov podľa predpisu lekára. Čo sa týka stravy, je dôležité variť klientovi správne vyváženú zdravú diétnu stravu.