10 dôvodov prečo pracovať ako zdravotná sestra v Rakúsku

Publikované: 19.04.2023 v kariérne tipy

Určite ste už počuli o výhodách práce zdravotnej sestry v Rakúsku. V našom článku sme pre vás zozbierali 10 dôvodov, prečo by ste sa ako slovenská zdravotná sestra mali rozhodnúť pre prácu práve v Rakúsku. Dozviete sa o vysokých mzdových a sociálnych benefitoch, dobrých pracovných podmienkach a príležitostiach na rozvoj kariéry v zaujímavom a multikultúrnom prostredí. Prečítajte si náš článok a zistite, prečo by práca v Rakúsku mohla byť tou správnou voľbou pre vás.

Zdravotné sestry sú jednou z kľúčových profesionálnych skupín v zdravotníctve a v Rakúsku je mnoho príležitostí pre slovenské zdravotné sestry, ktoré túžia pracovať v zahraničí. Rakúsko ponúka vysokú kvalitu zdravotnej starostlivosti, vysoké platy, vynikajúce pracovné podmienky a mnoho ďalších výhod. V tomto článku sa pozrieme na 10 najdôležitejších dôvodov, prečo by slovenské zdravotné sestry mali zvážiť prácu v Rakúsku.

 

1. Vysoká kvalita zdravotnej starostlivosti

Rakúsko je známe svojou vysokou kvalitou zdravotnej starostlivosti. Rakúske zdravotné sestry sú dobre vyškolené a majú prístup k najmodernejším zariadeniam a technológiám, čo im umožňuje poskytovať pacientom vysokú kvalitu starostlivosti.

2. Vysoké platy

Zdravotné sestry v Rakúsku majú vysoké platy v porovnaní so slovenskými zdravotnými sestrami. V priemere zarábajú okolo 3000 € mesačne brutto, plus 13 a 14 plat. Ak je ich zamestnávateľom rakúska pracovná agentúra, tak majú nárok aj na diéty vo výške 26,4 Eur/ deň. Okrem toho majú zdravotné sestry v  Rakúsku prístup k mnohým výhodám, ako sú prémie, dovolenky a platby za prácu v noci a cez víkendy. Majú zabezpečené ubytovanie, ktoré je hradené v plnej výške.

3. Vysoká úroveň sociálneho zabezpečenia

Rakúsko ponúka jedno z najlepších sociálnych zabezpečení na svete. Zdravotné sestry majú prístup k zdravotnej starostlivosti a iným sociálnym službám, ako sú dôchodky, poistenie proti nezamestnanosti a poistenie proti chorobe.

4. Možnosť kariérneho rastu

V Rakúsku je veľa možností pre zdravotné sestry na kariérny rast. Napríklad môžu sa stať vedúcimi sestrami alebo sa špecializovať na konkrétnu oblasť zdravotníctva. Okrem toho je v Rakúsku veľa kurzov a školení, ktoré pomáhajú zdravotným sestrám zlepšiť svoje odborné znalosti.

5. Rakúska zdravotná starostlivosť je podobná ako tá na Slovensku

Zdravotná starostlivosť v Rakúsku je veľmi podobná ako tá na Slovensku, takže slovenské zdravotné sestry sa nebudú musieť učiť úplne nové postupy a metódy. Tento fakt môže pomôcť s rýchlejším prispôsobením sa novému pracovnému prostrediu.

6. Veľa pracovných miest

V Rakúsku je veľa pracovných miest pre zdravotné sestry. Sú potrebné nielen v nemocniciach, ale aj v súkromných zdravotníckych zariadeniach a ambulanciách. Toto znamená, že slovenské zdravotné sestry majú veľa možností nájsť si prácu, ktorá bude pre ne najvhodnejšia.

7. Multikultúrna spoločnosť

Rakúsko je multikultúrna krajina s rôznymi národnosťami a kultúrami. Pracovanie v takomto prostredí môže byť pre slovenské zdravotné sestry veľmi zaujímavé a prínosné, pretože sa môžu stretnúť s pacientmi z rôznych krajín a kultúr.

8. Vysoká úroveň pracovných podmienok

V Rakúsku sú pracovné podmienky pre zdravotné sestry veľmi dobré. Majú prístup k modernému vybaveniu a technológiám, ako aj k pohodlným a bezpečným pracovným miestam. Okrem toho majú zdravotné sestry v Rakúsku právo na pravidelné prestávky a dostatok voľného času.

9. Príležitosti na cestovanie

Rakúsko sa nachádza v strednej Európe a ponúka mnoho príležitostí na cestovanie a objavovanie nových miest. Slovenské zdravotné sestry, ktoré sa rozhodnú pracovať v Rakúsku, môžu využiť svoj voľný čas na cestovanie a spoznávanie nových krajín a kultúr.

10. Vysoká spokojnosť zamestnancov

Zdravotné sestry v Rakúsku sú veľmi spokojné so svojou prácou a pracovnými podmienkami. Rakúsko sa umiestnilo na prvom mieste v prieskume spokojnosti zamestnancov v Európe v roku 2018. Tento fakt by mal byť povzbudzujúci pre slovenské zdravotné sestry, ktoré hľadajú nové pracovné príležitosti v zahraničí.

Záverom je možné povedať, že pre slovenské zdravotné sestry môže byť práca v Rakúsku veľmi atraktívna a výhodná. Okrem vysokých mzdových a sociálnych benefitov ponúka Rakúsko aj dobré pracovné podmienky, príležitosti na rozvoj kariéry a zaujímavé pracovné prostredie.

Ak sa slovenské zdravotné sestry rozhodnú pracovať v Rakúsku, mali by sa dôkladne pripraviť a zoznámiť sa s miestnymi právnymi a administratívnymi požiadavkami. Potrebujú tiež ovládať nemecký jazyk na dostatočnej úrovni, aby mohli efektívne komunikovať s pacientmi a kolegami.

Celkovo je však práca v Rakúsku pre slovenské zdravotné sestry skvelou príležitosťou na rozvoj kariéry a získanie nových skúseností v zahraničí.

Naše aktúalne pracovné ponuky pre zdravotne sestry nájdete tu