Práca a život v Rakúsku: Rozhovor so slovenskou zdravotnou sestrou

Publikované: 31.07.2024 v novinky

Čo motivuje slovenskú zdravotnú sestru opustiť rodnú krajinu a hľadať lepšie príležitosti v zahraničí? Aké sú rozdiely medzi slovenským a rakúskym zdravotníctvom? V našom rozhovore sa dozviete o výzvach a radostiach, s ktorými sa stretáva slovenská sestra pracujúca v Rakúsku. Prezradí nám, aké boli jej prvé kroky na zahraničnej pôde, aké sú výhody a nevýhody práce v rakúsku, a čo všetko ju táto skúsenosť naučila. Nechajte sa inšpirovať príbehom zdravotnej sestry, ktorá našla prácu cez našu agentúru.

1. Môžete nám povedať niečo o sebe? Prečo ste sa rozhodli pre kariéru v zdravotníctve?

Dobrý deň. Volám sa Natália, mám 26 rokov a pochádzam z Bardejova. Študovala som na Prešovskej univerzite v Prešove -Fakulta zdravotníctva. Po úspešnom ukončení štúdia som sa rozhodla opustiť Slovensko a moja cesta viedla do susedného Rakúska, kde pôsobim dodnes. Prečo som sa rozhodla pre zdravotníctvo? Vždy ma fascinovali záchranári a sestričky. Baví ma starať sa o ľudí a pomáhať im. Človek to musí mať zakotvené niekde v sebe. Myslím si, že je to pre mňa skôr poslaním ako prácou. Ale predsa je to povolanie a chcela by som sa posúvať vpred.

2. Ako ste sa dozvedeli o našej agentúre a čo vás motivovalo k tomu, aby ste nás kontaktovali? Ako prebiehal proces sprostredkovania práce cez našu agentúru? Boli ste spokojná s komunikáciou a podporou, ktorú ste dostali? Máte nejaké konkrétne príklady, ktoré by ste radi spomenuli?

Po úspešnom ukončení štúdia som aktívne začala s hľadaním zamestnania. Vďaka odporúčaniu mojej kamarátky, som sa dozvedela o agentúre ALSES. Hlavnou motiváciou, prečo som agentúru kontaktovala, boli odporúčania zdravotníkov, ktorí už pracovali pod vedením tejto agentúry, ponuky vhodné aj pre absolventov VŠ a v neposlednom rade aj finančné ohodnotenie. Od prvého kontaktu s pracovníčkou v agentúre som mala veľmi dobrý pocit. Pri úvodnom rozhovore sme spolu prebrali všetky kroky, potrebné pre získanie práce. Následne sme začali zhromažďovať všetky dokumenty, ktoré boli pre prácu v zahraničí nevyhnutné. Musím vyzdvihnúť komunikáciu zo strany agentúry. Po celý čas boli velmi nápomocní. Od samého začiatku so mnou komunikovali, pomohli s vybavením dokladov, či už na Slovensku alebo v Rakúsku.

3. Aká bola Vaša skúsenosť s procesom uznania Vášho vzdelania v Rakúsku? Čo by ste poradili ostatným zdravotníkom, ktorí prechádzajú týmto procesom?

Celý proces uznávania vysokoškolského vzdelania, rakúskymi úradmi trval 2-3 mesiace. Komunikovalo sa s úradom vo Viedni, ktorý zadal inštrukcie k procesu a ja som musela do určitého dátumu tieto náležitosti splniť. Na začiatku to bolo veľmi stresujúce, pretože som potrebovala množstvo dokumentov a tlačív, a popravde, nie všetkému som úplne rozumela. Ale všetko prebehlo v poriadku. Agentúra mi bola po celý čas k dispozícii, pomáhali mi a usmerňovali ma. Budúcim zdravotníkom odporúčam, aby sa v akejkoľvek situácii nebáli požiadať o pomoc, či radu. Ďalej by som odporučila aby boli trpezliví a dotiahli to do zdarného konca. Nikdy to neoľutujete.

4. Ako by ste opísali svoj prvý deň v práci v Rakúsku? Aké boli vaše prvé dojmy?

Myslím si, že prvý deň na novom pracovisku je kdekoľvek veľmi náročný. Svoju úlohu zohráva samozrejme stres. Bola som vo svojej prvej práci a navyše v krajine, kde sa nehovorí mojim rodným jazykom. Spomínam si, že som šla do práce s veľkým rešpektom ale aj obavami. No po pár hodinách zo mňa všetko opadlo. Kolegyne a kolegovia boli veľmi milí a nápomocní a to na mňa urobilo veľký dojem. Prijali ma do kolektívu bez výhrad, takže cítila som sa naozaj veľmi spokojne.

5. Aké sú podľa vás hlavné výhody práce v Rakúsku? Čelili ste nejakým významným výzvam? Ak áno, ako ste ich prekonali?

Medzi hlavné výhody samozrejme patrí vybavenosť oddelení na ktorých pracujeme. Ďalšou výhodou je, že sa dokážete aj za niekoľko mesiacov posunúť na lepšie pracovné miesto. Mne taktiež vyhovuje aj pracovný čas, ktorý si vždy s nadriadenou nastavím a môžem byť aj dostatočne veľa času na Slovensku, takže to pokladám tiež za výhodu. A v neposlednom rade je to finančné ohodnotenie. Zatiaľ som žiadne výzvy a ani nejaké významné prekážky nemala, tak neviem posúdiť.

6. Aké sú Vaše osobné skúsenosti so životom v Rakúsku mimo práce? Čo sa Vám na tejto krajine najviac páči?

Počas voľných dní, rada trávim čas s mojimi kolegyňami na káve a na nákupoch. :) Rada sa prechádzam po meste a spoznávam okolie. V Rakúsku je naozaj krásna príroda, hory, ktoré odporúčam vidieť, je to zážitok... A celkovo na tejto krajine sa mi páči kľud, je ho naozaj cítiť.

7. Aké rady by ste dali niekomu, kto zvažuje prácu v rakúskom zdravotníctve cez našu agentúru? Čo by ste chceli povedať potenciálnym uchádzačom o tom, čo môžu očakávať a ako sa pripraviť?

Dôležité je nebáť sa! Je dôležité mať motiváciu a tá Vás bude hnať vpred. Ak si šikovný/ á, máš chuť učiť sa, pracovať na sebe a si otvorený novým možnostiam, môžeš očakávať iba samé pozitívne veci.

8. Aké sú vaše plány do budúcnosti? Plánujete zostať v Rakúsku, alebo sa chcete vrátiť späť domov (alebo do inej krajiny)?

V Rakúsku som už nejaký čas a plánujem tu zostať aj naďalej. Momentálne mi takto nastavený pracovný čas vyhovuje som pol mesiaca v Rakúsku a pol mesiaca na Slovensku. Nemám však ambície ostať žiť v zahraničí natrvalo. Ale ako vždy hovorím: "Nikdy nehovor nikdy" :)


V prípade, že Vás tento príbeh inšpiroval a mali by ste záujem aj vy začať novú kariéru v zahraničí, neváhajte nás kontaktovať. Voľné ponuky nájdete: https://alses.sk/sk/ponuka_prace/?job_type=asistent&is_filter=True